Horváth Miklós
2023. október 18.

EMH a Ferihegy 3 modell repülőtéren
Ócsán csapattuk szét a levegőmolekulákat…

Akárki találta ki – persze, hogy egyesületünk elnöke volt az értelmi szerző – jól tette!

Az Első Magyar Helikoptermodellező Sportegyesület népes csapata a múlt hétvégén a Pest vármegyei Ócsára, a „Ferihegy3” modell repülőtérre látogatott. Voltak, akik életükben először repülhettek ezen a modellreptéren – e sorok írója is közéjük tartozik –, de voltak olyan tényleg szerencsések is, akik már sokadszorra tehették meg ugyanezt. És nem voltunk egyedül! Eljöttek a merevszárnyas alkalmatosságokat, azaz a propelleres és sugárhajtású repülőgépeket reptető sporttársaink, s a levegőben történtekre mindig kíváncsi, mindig lelkes, mindig hűséges barátaink is.

Hát persze, hogy a forgószárnyasok vitték a prímet, mert tényleg igaz lehet a mondás: ahol a „villanyos” és „nitrós” helisek megjelennek, ott felforrósodik a levegő. A rotorlapátok „hevítik” a levegőmolekulákat, kellemes mikroklímát varázsolnak, amikor sokezres fordulattal csapják, hasítják a levegőt. Bevallom, mindez most csak részben lehetett valós, mert a sugárhajtású repülőgépek több száz fokos égésgázai jónéhány lapáttal rátettek. De, legyünk őszinték, nem nagyon volt rá szükség, mert olyan szép koraőszi, napsütéses, verőfényes, már-már nyári meleg időjárásban volt részünk, ami még változó klímaviszonyaink között is ritkaságszámba mehet.

Percnyi megállás nélkül kerepeltek az RC helik, húztak füstöt, süvítettek a jetek, radarként fordultak utánuk a fejek, a szemek, majd verődtek össze vastapsra a tenyerek… Volt itt minden az amúgy „kötelező” repülés, és egy tényleg profi kényszerleszállás mellett: helikopter és repülőgép szerelés-beállítás, szakmai konzultáció és élménybeszámoló, poénkodással tarkított, jóízű beszélgetések, össznépi pizza majszolás, vagyis igazi klubélet, amit illik udvarias köszönettel zárni.

Köszönjük a Ferihegy3-nak, hogy egy napra befogadtak bennünket, repülhettünk a gyönyörű szép modellrepterükön! Jól éreztük magunkat! És szeretettel viszont várunk benneteket akár az évenkénti seregszemlénkre, a jövő augusztusi, a sorban éppen nyolcadik Heliwoodra is, Halásztelekre!

EMH a Ferihegy 3 modell repülőtéren