rchelicopterhub.com / rchelicopter.hu
2024. június 15.

Ilyen volt a Helifest szombaton

Vége a szombati napnak a Weston Parkban, mostanra már az éjszakai programok is befejeződtek. Ez a nap nem telt el izgalmak nélkül - és nem csak a repülések tekintetében volt fordulatos a nap.

Ilyen volt a Helifest szombaton
Helifest az esőben

Az eredetileg tervezett program jelentősen módosult a nap folyamán, mert a Helifest nem történhet meg fordulatos időjárás nélkül - ez már hagyomány. A mai nap sem volt kivétel, időjárás terén igencsak szélsőségesre sikerült. 

A reggel folyamán rögtön a kezdéskor egy jó órára le is kellett állni, mert akkora eső esett. Igaz nem volt ez másképpen a 0. és a -1. napokon sem, meg úgy általában az egész hét igen csapadékos volt, így a rendezvény egész területe iszonyatosan felázott, rettenetesen vizes, és ahol kicsit is terhelve van a felület (például az autók útvonalain) ott rögtön cuppogós sár is kialakul. A gumicsizma "kötelező" felszerelés volt a nap nagy részében. Akinek az nem volt, annak a cipője garantáltan átázott. 

A reggeli csúszás következtében máris borult a program, de a jelentősebb programok egyike sem maradt el teljesen, így a versenyek és a bemutatók is rendben lezajlottak, a fun fly blokkok közül egy elmaradt, egy pedig csak rövidítve tudott megvalósulni.

Volt jópár törés, ebből kettő is említést érdemel: Ivan Adams és Charlie Keeble ütközött a levegőben a Hely-shop demo alatt, de egyik gép sem sérült annyira, hogy leessen, Charlie helikopterének a lapátjai sérültek, Ivan TB70-esének a jobb oldali leszállótalpa és a függőleges farokstabilizátor sérült, a talp részben el is tűnt. A másik ütközés Során a Fisher család gépei találkoztak: Summer és Dave csattantak a levegőben, Dave gépe is megúszta az eseményt, ugyanakkor Summer helikoptere a pálya közepén levő fa koronájában fejezte be a produkciót, onnan le kellett azt szedni. Dave "nyerte meg" a mászás lehetőségét.

A rendezvényre egyébként mintegy 80 pilóta regisztrált, ebőől 15 külföldi versenyző/bemutató pilóta. Itt van a Helifesten többek között: Raquel Bellot, Robin és Pascal Lipke, Marius Gehle, Nick Maxwell, Luca Pescante, Henrik Clausen és Kim de Weese a teljes családjával.

A délután folyamán az időjárás kétszer is közbeszólt. Először egy hirtelen jött szélvihar borított pár dolgot, vitt el sátrakat és székeket, majd egy rövid, de annál hevesebb jégeső okozott meglepetést. A szeszélyes időjárás ellenére sokan voltak jelen a nézőtéren is. 

A holnapi napra kicsit jobb időt ígérnek, az eső talán már elkerüli a rendezvényt.