rchelicopterhub.com / rchelicopter.hu
2018. augusztus 17.

Heliwood 2018
Az RC helikopter fesztivál

A Heliwood RC helikopter fesztivál a múlt hétvégén volt Alsónémediben. Már rengeteg visszajelzés és élménybeszámoló érkezett a szervezőkhöz eddig is, elérkezett az idő, hogy összefoglaljuk, mi és hogyan történt.

Heliwood 2018

Ez volt a második - és biztosan nem az utolsó - Heliwood. Szerencsére az időjárás szép volt, bár a fényviszonyok egy kicsit gyengének bizonyultak. Sokan jöttek el, de nehéz megmondani mennyien, mert ez egy ingyenes rendezvény jegyek és belépődíj nélkül. Így a szervezők csak az érkező és távozó autók számát ismerik, illetve a másodlagos számok mutatják meg, mennyien is lehettek ott a rendezvényen.

A legfontosabb visszajelzés az ételeket és italokat biztosító Hamburverda cégtől érkezett, akik szó szerint majd belehaltak a munkába. Esélyük sem volt megállni a reggeli kezdés és az esti zárás között. Egész napos, rövidebb-hosszabb sor volt a büféjük előtt. És ahogy ők mondták, több mint kétszer annyi hamburgert adtak el, mint az előző évben.

Köszönhetően a gyereksátornak, amely egész napos programokkal, interaktív játékokkal, szabadonrepülő modellek készítésével, színezéssel, rajzolással szórakoztatta a kicsiket, legalább 30 család is ott volt a rendezvényen. A gyerekek közelebb kerülhettek a modellhelikopteres repüléshez a különböző eszközök segítségével, mint például a golyós egyensúly szimulátorral, az RC szimulátorral. A gyerekek RC autókat is vezethettek, köszönet érte az RC triál csapatnak.

A valódi helikopter szimulátor, a Happycopter szintén egész nap foglalt volt. De a lgfontosabb: valaki mindig a levegőben volt a pálya felett, szinte egész nap. A repülésmentes idő összesen 30 perc lehetett.

Sok pilóta tűnt fel Magyarországról, és számos pilóta külföldről. Maria Pavlou, Andrzej Zolty az Egyesült Királyságból, Stefan Finster és Manuel Madaini a Horizon Hobby pilótái, Fritz Schuller, a Team Goblin Austria és a Heli Shop Maurer pilótája Ausztriából és Antonio Gomez Rosado, az XLPower gyári pilótája mind részt vettek a Heliwood-on, hogy színesebbé tegyék a programot. Tóth Tamás Pásztoriból, és Balog Barna az EMH SE demo csapat pilótája szintén a nézőket szórakoztatták. Nagy Krisztián többek között egy lélegzetelállító piros füstös zenés bemutatót tartott. Kunert Dávid, Magyarország egyik legjobb 3D merevszárnyú pilótája pedig egy lenyűgöző merevszárnyú repüléssel szórakoztatta a nézőket. Néhány old-timer repülőgép is a levegőbe emelkedett. A legfiatalabb pilóta a 8 éves Bogdán-Szabó Antónia volt. Így a Heliwood a programjaival egy valódi #KeepRCHelisAlive esemény lett.

A sorban állás a repülésekhez egy új (eredetileg régi) módszerrel volt megoldva, aminek a neve: gravitációs repülés irányítás. Minden pilóta kapott egy bankkártya méretű műanyag kártyát. Amikor a pilóta repülni kívánt, a pálya mellett volt a tábla, aminek a tetején a kártyát bedobta. Amikor a kártya leért, a tulajdonos pilóta következett a repülésben. Minden pilótának tetszett a rendszer. Az eredeti verzióját még a légiforgalmi irányításban használták a számítógépek előtt úgy 30 éve :)

A nap végén egy tombola is megrendezésre került. A fődíjat az angol Align-TRex Models biztosította, ami egy XLPower Specter 700 helikopter kit volt. A boldog tulajdonos Tóth Gyula, a Ferihegy 3 csapat tagja lett. Számos más kisebb ajándék is volt az Align-TRex Models és a Hely-shop.co.uk felajánlásából.

Az egyetlen program, amit nem sikerült megtartani, az az Area51-rc és a Team SAB Goblion bemutatója volt, mert szegény srácok nem tudtak eljönni a Heliwood-ra, ugyanis a RyanAir törölte a járatukat a náluk levő sztrájkra hivatkozva alig pár nappal a rendezvény előtt. Dave és Carlos mindent megpróbáltak, hogy eljussanak a Heliwood-ra, de a Sziget fesztivál miatt a repülőjegy árak az egekbe szöktek. A tanuság mindenki számára: Ha meg akarsz érkezni valahova, ne utazz RyanAir-rel. 

Az összes pilóta és látogató elégedett és boldog volt. A szervezők már most sok visszajelzést kaptak, de a legfontosabb mindegyik közül: A Heliwood egy világszínvonalú rendezvény volt Magyarországon. Ez többek között a támogatóknak miatt is sikerült: Align-TRex Models, Area51-rc, XLPower, Hely-shop.co.uk, Paco Modell, 3DJake és végül, de nem utolsó sorban: Magyar Modellező Szövetség. A hangrendszer idén szintén professzionálisan lett megoldva a partymusor.com segítségével. Mindegyik cégnek külön köszönjük!

A szervezők az EMH SE csapatán belül már dolgoznak a következő lépéseken, jelenleg a visszajelzéseket dolgozzák fel.

 

Heliwood 2018