rchelicopterhub.com / rchelicopter.hu
2018. május 30.

"Eldöntöttem, csinálni szeretném"...
Hogyan tovább?

Örülünk a döntésednek, az rc heli pilóták közössége alapvetően nyitott, így az újakat szívesen befogadjuk - ehhez csak kultúráltan kell viselkedni, elfogadni, vagy legalább meghallgatni a tapasztaltabbak tanácsait, és minden körülmények között betartani a szabályokat.

"Eldöntöttem, csinálni szeretném"...

És akkor most nézzük, mit is érdemes tenni:

A) Keress fel egy számodra megközelíthető repülőteret...

ahol van helikopteres repülés. Egyszerűen menj oda. Odafigyeléssel (nem átautózva egy gépen, vagy megzavarva az éppen repülőt) bátran odamehetsz közéjük. Mondd el, hogy ki vagy és hogy érdekel az rc helikopter modellsport és most indulnál el, szeretnéd tudni mit tegyél. El fogják mondani az összes szükséges információt, segíteni fognak az első lépések megtételében. Mi már tudjuk: 

senkinek nem a szél hordta össze, mindenki a lebegéssel kezdte.

Ez a megoldás a kissé lassabb, de mindenképpen a leghatékonyabb módja célod biztosnságos elérésének.

Ha egy repülőtér fizetős, akkor sincs gond. Fizetni azoknak kell, akik ott repülnek, így te, mint érdeklődő ingyen odamehetsz.

B) Kezdjél egy stabil és megbízható koaxiális szobai mikrohelikopterrel

Ez közel sem hatékony, de gyors módja annak, hogy megtudd, tényleg érdekel-e a repülés. Nem érdemes olcsó 3 csatornás gépet vásárolni, mert ott már szükség van valamiféle repülési tudásra. Inkább 15-20 ezer forint körüli, giroszkóppal ellátott, négy csatornás, de mindenképpen Mode 2-es távirányítóval kapható modellt válassz. Ezek ugyanis maguktól elég stabilak, hogy a repülés élményét biztosítsák, neked alapvetően az irányításra kelljen figyelni. Persze ezek is helikopterek és nem videojátékok, tehát a gépet vezetni, terelgetni kell, de mentesek a kiszámíthatatlan viselkedéstől, és egy gyors beállítást (trimmelést) követően kellemes élményt nyújtanak.

Ha tetszik a repülés, a talpon irányok elsajátítását máris elkezdheted. Kipróbálhatod, milyen akkor irányítani a helikoptert, ha feléd közeledik. Ezek a gépek kárt a lakásban nem igazán okoznak, sérülést is csak minimálisat képesek, és jó minőségű darabok magukat sem akarják azonnal lerombolni, ha betartod, hogy ne vergődjenek: ha belerepült a függönybe, inkább essen le, de ne erőlködjön a lapátok forgatásával. Ha mégis sérülnének, a többségüket lehet javítani, így a kereskedőnél érdeklődj azután, hogy van-e pótalkatrész-ellátás.

Ugyanakkor a drónokról lebeszélünk, mert hamis lesz az érzés, amit okoznak. Maguktól stabilak, nem kell minden esetben reagálni. Azt fogod hinni, hogy tudsz repülni, de éles helyzetben nagy meglepetések érnek majd.

Ha tetszik a dolog, keress fel egy repülőteret a továbblépéshez.