rchelicopterhub.com / rchelicopter.hu
2019. november 19.

Megérkezett az első két H-145M
A díszkíséret sajnos elmaradt - LHSN.HU

Megérkezett az első két, vadonatúj Airbus H-145M típusú könnyű-többcélú szállítóhelikoptere a Magyar Honvédségnek hétfőn, melyből a Zrínyi 2026 haderőfejlesztési program részeként húsz darabot vásároltak.

Megérkezett az első két H-145M
Fénykép: Balogh Ákos - LHSN.HU

A heikopterek a meglévő és kiöregedő orosz technikák kiváltásának első lépcsőjeként érkeztek hazánkba, a H-145-ösök mellett szintén Airbus gyártású H-225-ös helikoptereket is vásárolt a honvédelmi tárca, ezek csak 2023-tól érkezhetnek majd. Addig a meglévő Mi-8, Mi-17 típusú szállítóhelikopterek és Mi-24-es harcihelikopterek üzemeltetése mellett, a pilótáknak és műszaki személyzeteknek az új típusok kiszolgálását és a velük való repülést kell elsajátítaniuk, hogy az orosz helikopterek üzemidejének lejártakor maradéktalanul át tudják venni a feladatokat az új típusú és modern helikopterekkel.

Ennek a folyamatnak a részeként, a húsz helikopter legyártásának sorrendjében, idén összesen négy H-145-ös, 2021-ben tizenkét helikopter érkezik, a maradék négy helikopter pedig 2022-ben repül majd át Magyarországra a gyártó Donauwörthben található üzeméből.

A teljes cikk az LSHN.HU-n olvasható - képekkel illusztrálva