rchelicopterhub.com / rchelicopter.hu
2023. január 18.

Tesztelik a drónos házhoz szállítást Budapesten
Index.hu

A drónos házhoz szállítás lehetőségeit teszteli a DODO logisztikai megoldásokat kínáló cég és a Rossmann drogériahálózat. A tesztelés első fázisában azt vizsgálják, hogy milyen gyorsan képesek drónok használatával a rendelések teljesítésére.

Tesztelik a drónos házhoz szállítást Budapesten
A DoDo drónja a Rossmann csomagjával / Forrás: index.hu

A házhoz rendelt termékek drónos kiszállítására irányuló, egyedülálló hazai pilotprojektet indított az adatvezérelt logisztikai megoldásokat kínáló DODO és a webshoppal is rendelkező Rossmann drogériahálózat – olvasható a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményben.

A tesztelés első fázisában

AZT VIZSGÁLJÁK, HOGY MILYEN GYORSAN KÉPESEK DRÓNOK HASZNÁLATÁVAL A RENDELÉSEK TELJESÍTÉSÉRE A KISZÁLLÍTÁS BIZTONSÁGOS FELTÉTELEINEK GARANTÁLÁSA MELLETT.

Ennek érdekében első lépésként tesztrepülést végeztek, illetve a csomag drónra helyezéséhez, továbbá a felszálláshoz és a landoláshoz szükséges időt is felmérték.

A házhoz szállítások kézbesítését előkészítő első tesztrepülés a XI. kerületből, a Savoya Park bevásárlóközpontban található üzlet elől indult, a célállomást pedig a III. kerület kertvárosi részében jelölték ki.

Az útvonal megválasztása során fontos szempont volt, hogy viszonylag nagy távolságot és változatos földrajzi terepviszonyt öleljen fel a drónos repülés, felkészülve a jövőbeli, légi úton megvalósítható szállítások sokszínűségére. A startpont és a kézbesítési célállomás egymástól 15 kilométerre helyezkedik el légvonalban, azonban a drón ennél hosszabb távon repült, mivel az út egy részét a Duna felett tette meg. A drón az első tesztrepülés során még csomagot nem szállított és kézbesített, az elsődleges cél ugyanis ezúttal az egyes munkafázisokhoz szükséges idő felmérése volt.

A cikk további része az index.hu-n érhető el.