Drónszabályozás
Talált oldalak

 • remote ID usa.jpg

  Ezt tudni a drónszabályokról és a Remote ID-ról

  Nagy változások vannak folyamatban az Egyesült Államok modellező életében. Ez pedig leginkább a Remote ID által okozott nem kis fejfájás körül forog. És gyanítható, hogy a helyzet most kezd majd igazán bonyolulttá válni az Egyesült Államokban.

  rchelicopterhub.com / rchelicopter.hu
  2023. január 4.
 • Helifest 2019 Sunday 060 Duncan zou crash.JPG

  Ezért tart itt a helikopter-modellezésIII. rész

  Eljutottunk oda, hogy a helizés egykoron legnagyobb ellenségének tekintett drónosok ugyanabban a cipőben járnak, mint mi. Az erre specializálódott cégek a túlélésért küzdenek, a drónos szervezetek próbálnak életben maradni, és mind ugyanazzal a jelenséggel küzdünk: zsugorodunk.

  Szabó Péter - pgpetike
  2022. december 15.
 • IMG_9397.JPG

  Regisztráld a modelljeid most!A Magyar Modellező Szövetség ajánlása

  A januártól hatályos szabályozás nem kis fejetlenséget és káoszt okozott a magyar modellezők körében. Mi több, a sebtében összelapátolt szabályozást nem is sikerült teljesen végig vinni a jogalkotási oldalon, így például a regisztráció elvarratlan szálai is lógva maradtak. Ez a modellezők részére eredményezett egy átmeneti, kedvező lyukat, de ez az átmeneti időszak csak pár napra szól.

  rchelicopterhub.com / rchelicopter.hu
  2021. március 1.
 • MyDroneSpace test.jpg

  MyDroneSpace - az alkalmazásEz az alkalmazás kell a modellrepüléshez?

  A Légiközlekedésről szóló törvény módosítása hatályba lépett, de ez a cikk most nem erről szól, hanem arról az alkalmazásról, amelyről vélelmezhető, hogy kötelező lesz a használata: ez a MyDroneSpace, a HungaroControl által kiadott mobil applikáció. Lesznek ugyan jogi kérdéseink is, de alapvetően magára a programra, annak is az Androidos verziójára fókuszáltunk.

  Szabó Péter - pgpetike
  2021. január 6.
 • Micro Drone.JPG

  Változik a szabályozásHolnaptól új szabályok szerint kell(ene) repülni

  Holnaptól lép életbe a Légiközlekedésről szóló törvény módosítása, amely a pilóta nélküli repüléseket (is) érinti. Ezzel kapcsolatban a Magyar Modellező Szövetség is kiadta állásfoglalását annak érdekében, hogy a lehetőségekhez képest kis zökkenővel tudjuk megkezdeni a 2021-es évet.

  rchelicopterhub.com / rchelicopter.hu
  2020. december 31.
 • Micro Drone.JPG

  Elfogadták a "Drón-törvényt"A Parlament megszavazta a módosítócsomagot

  Az Országgyűlés elfogadta az 1997. évi XCVII. törvény - népszerűbb nevén a Légiközlekedési törvény - módosításait, amelyet a köznyelv csak dróntörvényként emleget. A reakciók a modellezők részéről enyhén szólva sem eufórikusak és nem alaptalanul.

  rchelicopterhub.com / rchelicopter.hu
  2020. december 22.
 • Gatwick Airport.jpg

  A Gatwick drón incidensKét éve ezen a napon...

  2018 december 19 estélyén egy új korszak robbant be a médiában: a drónoktól való félelem korszaka. A történelemben először, egy nemzetközi repülőtér majdnem három napra leállt a drónok miatt. A titok máig nem megoldott, sem gyanúsított, sem azok a drónok nincsenek meg.

  rchelicopterhub.com / rchelicopter.hu
  2020. december 18.
 • DJI Phantom CAA DRES.JPG

  Fél évet csúszik a drónszabályozásAz EU döntése ma jelent meg hivatalosan

  Az Európai Unión belül az EB 2009/947-es számú végrehajtási rendeletében foglalt határidőket fél évvel elcsúsztatták, amelyeket hivatalosan ma tettek közzé. Ennek értelmében a liberálisabb magyar légtérszabályozás is csak 2020 december 31-én lép életbe. Minden marad a régiben az elkövetkezendő fél évben.

  rchelicopterhub.com / rchelicopter.hu
  2020. június 5.
 • DJI Phantom CAA DRES.JPG

  Készül a legújabb magyar szabályozásHa minden jól megy, júliustól fellélegezhetünk

  Készül a magyar UAV szabályozás legújabb változata. Még nagyon sok részlet nem ismert, sőt egy sor olyan elem van, ami még kidolgozás alatt áll. Ugyanakkor többé-kevésbé lehet tudni, hogy mire lehet számítani.

  rchelicopterhub.com / rchelicopter.hu
  2019. november 12.
 • AMA montage.png

  AMA felhívás petíció aláírásáraAz amerikai modellezők nem támogatják az új FAA javaslatokat

  Az Amerikai Egyesült Államok Modell Repüléstechnikai Akadémiája (Academy of Model Aeronautics in the U.S. - AMA) felszólítja minden tagját és támogatóját, hogy írják alá azt a petíciót, ami a a modell repülési magassági korlátokra vonatkozó repülési szabályok megváltoztatására vonatkozó javaslatok ellen készült.

  rchelicopterhub.com / rchelicopter.hu
  2019. október 8.
 • Model-aircraft flyers do not want to be classed as drone pilots

  A modellrepülő pilóták dühösek a drón törvény miattBBC News, Egyesült Királyság

  Azok, akik modellekkel repülnek, dühösek, mert a tervezett drónszabályok kárt okozhatnak a szeretett hobbijuknak. A BBC News cikkének magyar fordítása.

  rchelicopterhub.com / rchelicopter.hu
  2019. június 6.
 • CAP1763.png

  Változnak a szabályok a briteknélSikerült ismét túllőni a célon

  Március 13-án lép életben a DfT CAP1763 számú módosító rendelete, amely megint megváltoztatja az UAV repülés szabályait a királyságban. Számos módosítás van a rendeletben, de a lelkesedés nem igazán nagy.

  rchelicopterhub.com / rchelicopter.hu
  2019. február 26.
 • Canadian-flag with frédérique and kevin.png

  Profi pilóták az új kanadai UAV szabályokrólFrédérique Caron és Kevin St-Cyr

  Az idén júniusban életbe lépő új kanadai UAV szabályozásról szóló beszámolót követően megkérdeztünk két ismert kanadai RC helikopter pilótát a véleményükről és a reakcióikról. Megkérdük őket, hogy mondják el gondolataikat.

  rchelicopterhub.com / rchelicopter.hu
  2019. január 18.
 • canada drone.png

  Kanada új UAV szabályozást vezet beSzigorú szabályok lépnek életbe a nyártól

  Kanada új UAV szabályozást vezet be idén június 1-től. Nem meglepő, hogy hasonló sémát követnek, mint amik bevezetésre kerülnek mindenhol a világon. Egyszerűen mondva: ugyanazt, mint akárhol máshol.

  rchelicopterhub.com / rchelicopter.hu
  2019. január 18.
 • gatwick easyjet.jpg

  Drónbotrány AngliábanTöbb a kérdés, mint a válasz

  Az utóbbi napokban hetekben több hír is megjelent Angliával kapcsolatban drón témában. Először a Gatwick-ügy, majd a Heathrow-ügy végül a szabályozás módosításának a kérdése. És ezen információk egy része - főleg Magyarországon - nem teljesen áll fedésben a valósággal.

  Szabó, Péter - pgpetike
  2019. január 14.
 • _tn_5c475679-fa79-4c0d-a3e6-c6942edc85f8.jpg

  Drónszabályozás EurópábanMi a csoda történik itt?

  A kérdés számunkra is meglehetősen zavaros volt, mi sem tudtuk hova tenni a történéseket. Volt egy meglátásunk, miszerint az EASA próbálja puccs módjára az EU-t megkerülve, nemzeti szinten áttolni szabályait. Azonban a helyzet merőben más....

  rchelicopterhub.com / rchelicopter.hu
  2017. március 7.
 • _tn_18ef1c77-40db-4ba5-98c0-5a5cc065d168.jpg

  BMFA vezér lesújtó véleménye az EASA szabálytervezetrőlDave Phipps leírta véleményét a tervezetről

  A British Model Flying Association (BMFA) vezérigazgatója, az Európai Légi Sportok légimodellezési technikai igazgatója David Phipps a tervezett EASA Pilóta nélküli légijárművek szabályozásáról szóló véleménye a napokban jelent meg a BMFA hivatalos oldalán. Dave Phipps a következőket írta:

  rchelicopterhub.com / rchelicopter.hu
  2016. szeptember 21.
 • _tn_282b4f3c-f88f-46b3-add8-def26c9892f2.jpg

  Előkészületben az UAV repülés európai szintű szabályozása2020-tól lenne érvényes

  Az European Aviation Safety Agency (EASA) dolgozik az európai szabályozáson, melyet a tagállamok a saját szabályaik közé vesznek majd fel, és ennek alapján alakítják ki a saját szabályrendszerüket. Természetesen a tervezet nem hagy túl nagy mozgásteret a számukra, a fő irányelveket ez a szabálytervezet fekteti le. Amennyiben a tervezetet jól értelmezzük, az érvényes lesz mindenre, ami repül, és nincs benne pilóta.

  rchelicopterhub.com / rchelicopter.hu
  2016. szeptember 8.